Dzisiaj obiecany pomysł na danie z grilla. Tym razem postawiłyśmy na coś lekkiego, bo przecież nie każdy może się zajadać kiełbasą czy kaszanką. W majówkę zrobiłyśmy grillowane piersi kurczaka w glazurze miodowo-pomidorowej z dodatkiem rozmarynu. Na rozpalonym ruszcie smażyłyśmy je dosłownie kilka minut z każdej strony. Danie wyszło soczyste, miękkie i pełne smaku. Ważne, by zamarynować mięso kilka godzin przed grillowaniem, wtedy skruszeje i dokładnie przejdzie aromatem przypraw i ziół. Takiego kurczaka można też przygotować w piekarniku. Porcja grillowanej piersi z kurczaka ma tylko 180 kalorii.
Składniki:
500g filetów z piersi kurczaka (lub więcej)
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki sosu worcester
1 łyżka świeżo siekanego rozmarynu
sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Filety umyj, oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. W misce rozmieszaj koncentrat pomidorowy z miodem, sosem worcester, posiekanym rozmarynem, solą i pieprzem. Do powstałej marynaty włóż kurczaka i dobrze wymieszaj (filety powinny być całe nią pokryte). Odstaw do lodówki na kilka godzin.
2. Grilluj piersi kurczaka po kilka minut z każdej strony, mięso powinno być przyrumienione i kruche. My smażyłyśmy je ok. 10-12 min. Podawaj od razu.
Nasze oceny:
Basia: Piersi kurczaka są przepyszne i soczyste. Rozmaryn świetnie pasuje do tej marynaty. Nie martwcie się, jeśli szybko zaczną ciemnieć podczas grillowania - to miód się karmelizuje. Moja ocena: 10/10.
Rodzina Basi: Jest to fajne połączenie słodko-kwaśnej marynaty z delikatnym kurczakiem. Wszystkim bardzo smakowało i zniknęło z rusztu w mgnieniu oka. Nasza ocena: 9/10.
Składniki:
500g filetów z piersi kurczaka (lub więcej)
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki sosu worcester
1 łyżka świeżo siekanego rozmarynu
sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Filety umyj, oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. W misce rozmieszaj koncentrat pomidorowy z miodem, sosem worcester, posiekanym rozmarynem, solą i pieprzem. Do powstałej marynaty włóż kurczaka i dobrze wymieszaj (filety powinny być całe nią pokryte). Odstaw do lodówki na kilka godzin.
2. Grilluj piersi kurczaka po kilka minut z każdej strony, mięso powinno być przyrumienione i kruche. My smażyłyśmy je ok. 10-12 min. Podawaj od razu.
Nasze oceny:
Basia: Piersi kurczaka są przepyszne i soczyste. Rozmaryn świetnie pasuje do tej marynaty. Nie martwcie się, jeśli szybko zaczną ciemnieć podczas grillowania - to miód się karmelizuje. Moja ocena: 10/10.
Rodzina Basi: Jest to fajne połączenie słodko-kwaśnej marynaty z delikatnym kurczakiem. Wszystkim bardzo smakowało i zniknęło z rusztu w mgnieniu oka. Nasza ocena: 9/10.
U mnie to obowiązek dla rodzinki :)
OdpowiedzUsuńoj, wspaniałe mmm uwielbiam takie jedzenie!
OdpowiedzUsuńuuuulala, ale smaka narobiłyście!!!! zdjęcia genialne- już czuje ten zapach!!!
OdpowiedzUsuńzjadłabym:)
OdpowiedzUsuńkurczak z grilla nie wygra u mnie z karkówką, ale wiem-jest boski i plasuje się zaraz na drugim miejscu..
OdpowiedzUsuńAle macie pyszną marynatę-mniaaam! :)
No i masz babo placek, chce mi się grilla :(
Idealne, odkąd spróbowałam kurczaka z grilla lub domowej patelni, nie smażę już na oleju.
OdpowiedzUsuńFajna glazura:)
Pozdrowienia:)
Cudowne, takie soczyste, w dodatku lubię sos worcester :)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentują ! Ojjj zjadłabym takie ! :)
OdpowiedzUsuńLubię pierś z grilla, muszę spróbować w takiej marynacie ją przyrządzić :)
OdpowiedzUsuńPo prostu pysznie, nic dodać nic ująć, smakowite zdjęcia, aż się chce do Waszego grilla przysiąść.
OdpowiedzUsuńdziękujemy i zapraszamy do nas na grilla :)
UsuńAle mi narobiłyście smaka... a tu pogoda taka, że o grillu w weekend pewnie można już zapomnieć.
OdpowiedzUsuńJaki cudny, wypełniony pysznościami talerz, pycha. :)
OdpowiedzUsuńSuper te piersi, mniam! :)
OdpowiedzUsuńooo tak ;) a do tego fryteczki i ketchup mcdonald od Develey <3
OdpowiedzUsuńCała moja rodzina zajadała się dzisiaj tak przygotowanym kurczakiem. Przepis wędruje do zeszytu z ulubionymi przepisami.
OdpowiedzUsuń